Product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

Vaša košarica je prazna

Spodnjice skozi čas

Spodnjice skozi čas
Ste se kdaj vprašali, kako se je skozi čas razvijalo spodnje perilo? Ima namreč izredno zanimivo zgodovino, večinoma zavito v tančice skrivnosti, pa čeprav je danes to en najbolj vsakdanjih kosov oblačil.

 

viseče perilo

Ste se kdaj vprašali, kako se je skozi čas razvijalo spodnje perilo? Ima namreč izredno zanimivo zgodovino, večinoma zavito v tančice skrivnosti, pa čeprav je danes to en najbolj vsakdanjih kosov oblačil.

Najstareši zapisi o spodnjem perilu segajo v čas Egipčanov, Rimljanov in Feničanov. V srednjem veku skorajda ni zapisov o tem zanimivem kosu. Takrat je imela cerkev močan vpliv na dojemanje telesa, saj ga je predstavljala kot nekaj pregrešnega. Več o spodnjem perilu najdemo šele od renesanse naprej.

egipt

Žensko spodnje perilo so začeli spoznavati od 14. stoletja naprej, največkrat v obliki dolgih spodnjih majic in kril, le nekaj žensk iz višjega sloja, pa si je prikrojilo različico moških dolgih hlač. Zgodovinska dejstva razkrivajo, da so si s tem olajšale jahanje. Ženske so kmalu spoznale še druge praktične plati: ščitile so jih pred mrazom, nesnago in tudi pred predrznimi dotiki mladih moških. A kmalu se je izkazalo, da so te spodnjice bolj privabljale dotike in poglede, kot odvračale od njih. Tako so jih predrzno in vsem na očeh, v 16. stoletju začele nositi kurtizane in del te erotike je spodnje perilo ohranilo še do danes.

kurtizane

Zgodovina ženskega perila, kakršnega poznamo danes, se začne pisati šele na začetku 20. stoletja. V tem obdobju se je začelo spontano gibanje za emancipacijo žensk, ki je ženske osvobodilo marsikatere prisile. V času vojne so ženske na različnih področjih nadomestile moške, posledično se je spreminjalo tudi perilo. Postalo je lažje, lepšega videza, mehkejše in bolj izbrano, predvsem pa funkcionalno, zato se je njegova poraba močno povečala. V obdobju med obema vojnama je modna industrija začela namenjati velik poudarek videzu, začela je dopuščati tudi več ženskosti, kar je bilo opazno v vnovičnem poudarjanju oblin, vse bolj razgaljenem telesu in vse bolj odkritem perilu. Razširila se je uporaba spodnjih hlač, kombinež, modrčkov, nogavic in pasovov ter podvezic za nogavice.

podvezice

Za razvoj spodnjega perila je bila revolucionarna predvsem uvedba elastičnih niti, ki so jih poznali že v 19. stoletju, povsem pa so se razvile do tridesetih let 20. stoletja. Elastična nit je omogočila tkanje elastičnega tekstila, kar je perilo naredilo bolj oprijeto in še bolj udobno. Spodnje hlačke so takrat izgubile svoje hlačnice. V sedemdesetih letih je perilo postalo izrazito minimalistično. Pojavile so se t. i. vroče hlačke, priljubljen je bil tudi bikini model spodnjih hlačk. Prvič v zgodovini so bile ženske osvobojene strogih pravil oblačenja v 80. letih, ko so se pojavile še tangice, boksarice, brazilke. Danes je vse več kože odkrite, a perilo ohranja svoj higienski in erotični pomen.

LANABe spodnjice zadovoljujejo različne potrebe žensk, z različnimi modeli. V prvi vrsti služijo udobju in dobremu počutju, zato jim radi pravimo, da so kot druga koža. Vsi modeli služijo v dobro vašemu telesu, saj so narejeni iz ekološkega bombaža, najvišje kakovosti.

lanabe 

 

 

Kategorija: novice